fashion

Dassen in de politiek

Wie denkt dat alleen vrouwelijke lijsttrekkers voor moeilijke keuzes staan op het gebied van mode heeft het mis. Ook voor de mannen in de politiek zijn er genoeg opties op modegebied om hun hoofd over te breken. Wat zij aanhebben bij een congres, debat of interview kan hun imago maken of breken. Want al dragen zij allen bijna identieke pakken, wat zij om hun nek doen blijft essentieel om de juiste uitstraling te creëren. Alleen met een look die helemaal klopt kunnen zij overkomen als de competente, sterke leider die zij allen willen zijn.

Opmars van de stropdas

Waar bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 nog bijna niemand van de politieke kopstukken zich in het openbaar vertoonde met een stropdas om, deden in 2017 vrijwel alle mannelijke lijsttrekkers ineens een das om hun nek. Zelfs Jesse Klaver, het Tweede Kamerlid van GroenLinks dat bekend staat om zijn nonchalante kledingstijl, toonde zich op het politieke toneel geregeld met een stropdas om. Een goede stropdas kan wonderen doen voor het imago van een politicus en kan zorgen dat zijn uitstraling verandert van schooljongen naar serieuze leider.

Maar welke kleur?

Als de politicus de keuze heeft gemaakt om toch maar een stropdas om te doen, rijst nog een tweede prangende vraag. Welke kleur zal hij kiezen? Een verkeerde kleurkeuze die slecht staat bij de huidskleur of het gewenste imago van de politicus, kan het gehele beeld in één klap verpesten. Veel lijsttrekkers kiezen lekker veilig voor de kleur van hun eigen partij. Uit verschillende onderzoeken op dit gebied, blijkt dat een rode stropdas een positieve invloed heeft op de uitstraling van een politicus. Onze hersenen worden meer geactiveerd wanneer wij kijken naar een politicus met een rode stropdas, waardoor wij deze politicus als positiever beoordelen. Een blauwe stropdas heeft het tegenovergestelde effect en scoorde zelfs nog lager dan helemaal geen stropdas dragen. In dit opzicht zijn de rode partijen dus in het voordeel.