nieuws

Mogelijke oorzaken van snurken

Het irritante geluid van snurken, bijna iedereen wordt er wel wakker van. Zeker wanneer je partner snurkt kan het erg vervelend zijn. Je kunt er midden in de nacht wakker van worden, en vervolgens is het erg lastig om weer in slaap te vallen. Iedereen snurkt wel eens. Er zijn echter ook mensen die regelmatig of zelfs iedere nacht snurken. In dit geval kan het van belang zijn om eens te kijken naar de behandelingen tegen snurken.

Wat is snurken?
Iedereen kent het geluid van gesnurk wel. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Tijdens het slapen ontspant het gehele lichaam zich. Dit zorgt er dan ook voor dat we de volgende dag weer helemaal fris zijn om de dagelijkse activiteiten en werkzaamheden uit te voeren. Bij het ontspannen van het lichaam, ontspannen ook de spieren zich. De spieren in de bovenste luchtweg ontspannen zich ook, waar door de tong naar achteren valt tijdens het slapen. De luchtweg wordt nauwer, dat als gevolg heeft dat de mond en keelholte kunnen gaan trillen. Het geluid dat hierbij ontstaat wordt ook wel snurken genoemd.

Een verkoudheid

Een verkoudheid is misschien wel een van de meest voorkomende oorzaken van snurken. Oorzaken snurken zijn er echter enorm veel. Bij iedereen kan er weer sprake zijn van een andere oorzaak. Bij kinderen komt verkoudheid veel voor. Het is dan ook mogelijk dat ook kinderen tijdens het slapen snurken. Hierbij gaat het om iets onschuldigs, zodra de verkoudheid weer over is zal het snurken ook stoppen. Snurken bij een verkoudheid ontstaat door dat je automatisch door de mond gaat ademen. Door de verstopte neus is het niet mogelijk om door de neus te ademen. Al snel zal er een snurkend geluid ontstaan.

Alcohol
snurken met alcohol
Ook alcohol is een veel voorkomende reden voor het ontstaan van een snurkend geluid tijdens het slapen. Hierbij gaat het voornamelijk om het drinken van alcohol in de avonduren vlak voor het slapen gaan. Door alcohol in het lichaam kunnen er tijdens het slapen adempauzes ontstaan. Dit houdt in dat men kort even stopt met ademen tijdens het slapen. Dit kan er voor zorgen dat er een snurkend geluid ontstaat.

Diverse hormonale factoren
Wanneer er sprake is van en te weinig aan schildklierhormoon, of juist een teveel aan groeihormoon, kan er een snurkend geluid ontstaan. Voornamelijk bij vrouwen kan er sprake zijn van hormonale factoren die er voor zorgen dat er gesnurk ontstaat tijdens het slapen. Dit gebeurd dan voornamelijk in de menopauze. Dit heeft te maken met de verminderde aanwezigheid van de vrouwelijke hormonen. Meer snurken informatie vind je hier.