fashion

Tips en adviezen: in welk kerstjurkje schitter jij dit jaar?

Ieder jaar begint het ritueel opnieuw. ‘Wat wordt het? Welk kerstjurkje trek ik dit jaar aan?’ De puzzel rondom het kerstjurkje is een veel gestelde vraag die niet zomaar is te beantwoorden. Het meest klassieke en tijdloze kerstjurkje blijft toch wel het ‘zwarte jurkje’. Zwart kleedt mooi af, staat gedistingeerd en kan op veel manieren gedragen worden. Met kerst willen vrouwen altijd nèt dat extraatje hebben. In het dagelijkse leven speelt de outfit al een belangrijke rol, maar met kerst al helemaal. Het is ‘de tijd’ van het jaar waarop de jurken net wat meer glamoureus mogen zijn dan op andere momenten. Maar dan… Het kerstjurkje van dit jaar. De moeilijke keuze die iedere keer weer terugkomt. Hetzelfde kerstjurkje dragen? Nee, dat is geen optie. Want, ja: ‘Dat had ik vorig jaar al aan’. Maar, wat nu? ‘Welke feestjurk of zwart kerstjurkje trekken we dit jaar aan?’, luidt de grote decembervraag. Kerstversiering.nu geeft tips!

Kerstjurkje

Een eenvoudig of uitbundig kerstjurkje?

Vooropgesteld: beide opties zijn mooi op hun eigen manier. ‘Eenvoud’ is bescheiden, ingetogen en ‘charmant’. ‘Uitbundige’ kerstjurken zijn meer uitgesproken, theatraler en vragen meer aandacht. Of je nu kiest voor het een of ander: beiden zijn prima. Zorg echter wel dat je het niet ‘overdrijft’. Een eenvoudige outfit, zoals alleen een zwart jurkje, mag best wat aankleding hebben. Het is immers een kerstjurkje en die uitstraling mag het hebben. Houd de basis zwart maar kleed het hier en daar, niet overdreven, aan met een chique armband, ketting of tailleriem. Je behoudt de eenvoud, maar het wordt niet ‘saai’. Uitbundig mag gerust, maar maak de kerstjurk niet ‘de tweede kerstboom in de ruimte’. De items mogen voor zichzelf spreken en de aandacht naar zich trekken, maar houd de ‘harmonie’ in stand. Overdrijf het vooral niet: dit wordt rommelig en chaotisch. Leg de focus op één; niet op ‘alles’.

kerstjurkje

Kerstjurkje per figuur

Op internet en in winkels zijn talloze kerstjurkjes te vinden. En toch kun je minstens zo’n negentig procent wegstrepen. Het past niet bij je stijl óf, belangrijker nog, niet bij je figuur. Bekende figuurtypen zijn appels, bokalen, zandlopers, peren en zuilen. Het kan zijn dat ‘jouw figuur’ hier niet helemaal tussen past. Je ziet er zogezegd ‘tussenin’. Dit zijn dan ook ‘stereotypen’; je hoeft hier niet aan te voldoen.

1. De appel heeft een vrij rond figuur: een buikje en een gemiddelde buste. Dit type doet verstandig aan een kerstjurkje met een plooiing in de taille. Hierdoor wordt het buikje verborgen en komt het figuur goed tot recht. Draag liever geen vierkante modellen die het lichaam verbreden in combinatie met strakke stoffen; dit werkt niet flatteus.

2. De bokaal is wat volumineuzer aan de bovenkant, maar heeft een slanke taille en benen. Aansluitende kerstjurken met een V-hals met een accent op de taille staan erg goed bij dit type. Draag boven echter geen omvangrijke stoffen: hierdoor wordt het geheel ‘te’.

3. De zandloper heeft volle borsten, een slanke taille en brede heupen. Aansluitende kerstjurken met een, voornamelijk, wijde hals staan erg goed bij dit figuur en ook een klein printje kan niet snel verkeerd gaan. Vleermuismouwen zijn echter af te raden; hierdoor maak je het figuur ‘rechter’ en doet afbreuk aan het geheel.

4. De peer heeft brede schouders, een volle buste en bilpartij met slanke benen. Feestjurken met een ‘a-lijn’ komen goed tot hun recht bij dit type. De bilpartij wordt minder ‘groots’ en de heupen lijken minder breed. Korte kerstjurken of kokermodellen worden afgeraden: deze leggen te veel nadruk op de bil- en heuppartij en oogt te volumineus.

5. Als laatste de ‘zuil’. Dit figuurtype heeft middelgrote borsten, lange benen en een recht bovenlichaam. Aansluitende kerstjurken, zoals bij de zandloper, staan prachtig bij dit type. Een tailleriem kan het figuur nóg iets meer vormgeven. Grof gebreide materialen of rechte feestjurken zijn af te raden; deze doen ‘de zuil’ geen goed.

Trends

De trends voor jurken dit najaar zijn voornamelijk de warme en klassieke kleuren, veelal aardetinten, die gecombineerd worden met prints of dessins. Zo kan een zwart kerstjurkje mooi gecombineerd worden met een accessoire in print. Heb je liever de print in het geheel dit jaar? Dan mag je deze samenbrengen met gouden of zilveren sieraden. Draag je liever jurken in een andere kleur? Denk dan eens aan het winterse donkergroen, warm tot bordeauxrood of beige, sneeuw- en crèmewit. Deze tinten passen goed in het winterse palet en stralen de warmte van kerst uit.

kerstjurkje

De maat

De maat. Het lijkt heel eenvoudig, en toch gaat het vaak mis. Een maat is slechts gebaseerd op cijfertjes en zegt niets over het figuur. Daar waar je een Europese maat ‘L’ hebt, heb je volgens de Aziaten een ‘XXL’ nodig. Nu kan het goed zijn dat je niet zeker weet wélke maat precies bij je past. Pak dan eens een meetlint, potlood en papier en neem de cijfers van jouw lichaamsafmetingen op. Begin bij de schouders en ga verder met de buste, taille en heupen. Bekijk je de kledingstukken online? Vergelijk dan, per item, jouw cijfers met de opgegeven nummers van de bijbehorende maattabel. Komen jouw cijfers overeen met een maat ‘L’ of ’40’? Dan is dat jouw perfecte maat. Let altijd wel goed op of een maat klein of groot uitvalt alvorens de aankoop van je kerstjurkje. Wurm je immers niet in een ’38’ als een ’40’ beter bij je figuur past en waar je bij de ene winkel een ‘S’ hebt, is het bij de ander echt verstandiger een ‘M’ te nemen. Niemand in de ruimte ziet immers welke maat jij draagt; mensen zien enkel wat je wel of niet goed staat of past.

Vrij in je keuze

Uiteindelijk is het belangrijk dat jij, los van het model en de maat, een kerstjurkje uitzoekt waar jij je prettig in voelt. En weet je even niet of wil je dit jaar ‘iets nieuws’? Vraag eens advies aan een vriend, vriendin of een familielid. Een zwart jurkje, of toch anders? Er zijn vaak meer opties dan je voor mogelijk houdt. Ga op zoek en pas alles dat je leuk lijkt: alles voor jouw perfecte kerstjurkje.